جزئیات روند تائید سلامت برنج وارداتی توسط 17 کارشناس استاندارد و وزارت بهداشت
ساعت ۸:۳٧ ‎ب.ظ روز ۱۳۸۸/٧/۱٩  کلمات کلیدی:
خبرگزاری فارس: رئیس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی در نشست مشترک با معاونت امور غذا و بهداشت وزارت بهداشت اعلام کرد: بر اساس نتیجه آزمایش‌های دقیق 17 کارشناس برجسته سازمان استاندارد و وزارت بهداشت، مصرف برنج‌های وارداتی مجاز هیچ گونه مشکلی برای سلامتی ندارد. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، نظام‌الدین برزگری رئیس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی امروز در نشست مشترک با معاونت امور غذا و داروی وزارت بهداشت در محل سازمان استاندارد گفت: بر اساس 60 نمونه جمع‌آوری شده از برنج موجود در بازار که در آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت مورد آزمون قرار گرفته و به تایید 17 کارشناس برجسته آزمایشگاهی از سازمان استاندارد و وزارت بهداشت و سایر دستگاه‌های متولی رسیده، مصرف اینگونه برنج‌ها بر اساس استاندارد مواد غذایی ایران هیچ گونه مشکلی ندارد. وی افزود: این نمونه‌ها هم از مراکز عمده توزیع برنج در سطح بازارهای کشور و هم از مبادی رسمی ورود کالا به کشور جمع‌آوری شده تا اگر خدایی نکرده محصولی از طریق قاچاق و یا ته لنجی و یا بازارهای مرزی وارد بازار شده نیز مورد آزمایش قرار گیرد. رئیس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی همچنین از اجرای طرحی به نام طاها یا طرح اجرای هماهنگ استانداردها خبر داد و گفت: امسال رویکرد دولت در حفظ سلامت جامعه مورد توجه قرار گرفته و هر سال20میلیارد تومان اعتبار به اجرای این طرح اختصاص می‌یابد. برزگری افزود: بر اساس این طرح اگر خط تولید برخی از کالاها و مواد غذایی با استاندارد تطابق نداشته باشد طبق قانون برخورد می‌شود. رئیس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی افزود: دولت در سال 84 علاوه بر استاندارد اجباری استانداردهای دیگری نیز تدوین کرده و تعداد پروانه‌های استاندارد مصالح ساختمانی نسبت به گذشته 10 برابر شده است. وی تاکید کرد: برای بررسی نمونه‌های برنج در کشور 25 نمونه با دو روش مورد آزمایش قرار گرفت و در این مرحله 17نفر از متخصصان از دستگاه‌های مختلف مشارکت داشتند که آزمایش به روش ICP که پیشرفته‌ترین روش برای آزمون فلزات سنگین است انجام شد و اختلاف معنی دار در بین نتایج آزمایش این متخصصان دیده نشد. وی افزود: طبق نتیجه این آزمایش‌ها فلز سنگین سرب کمتر از 0.2 و فلز کادمیوم کمتر از 0.1 با معیار ppb بوده است. برزگری در مورد سوال یکی از خبرنگاران که چرا پورهاشم مدیر کل استاندارد استان تهران که اولین بار بحث آلودگی برنج وارداتی به فلزات سنگین را اعلام کرد به جلسه دعوت نشده است که برزگری تاکید کرد: بنده رئیس سازمان استاندارد و مسئول همه 30 مدیر کل استاندارد در سطح کشور هستم و پاسخگوی کل سازمان هستم. همچنین احمد شیبانی معاون غذا و داروی وزارت بهداشت در این نشست افزود: روش آزمایش زبان علمی است و از همه خبرنگاران دعوت می‌کنیم به آزمایشگاه وزارت بهداشت همراه با متخصصان مراجعه کنند و همانگونه که آقای دکتر پیرعلی دارای دکترای تخصصی از خارج از کشور هستند همه متخصصان این آزمایشگاه دارای تخصص بوده و روش اجرایی نیز روش استاندارد کدکس غذایی است و در مورد دارو نیز روش PDR‌ در آزمایشگاه اجرا می‌شود. شیبانی افزود: در مورد برنج، غلات و آجیل معمولا آزمایش‌های مایکوتوکسین‌ها یا آفلاتوکسین انجام می‌شود که مراجع علمی نیز به آن روش تاکید دارند اما در مورد فلزات سنگین مانند سرب و کادمیون و آرسنیک باید حدی تعیین شود و در کشورهای مختلف حد مجاز آرسنیک با توجه به شرایط آب و هوایی و رژیم غذایی مردم تفاوت دارد. وی تاکید کرد: در این گروه 17 نفره از متخصصان آزمایشگاه 5 نفر از سازمان استاندارد و موسسه پژوهش استاندارد حضور داشتند و حتی آن فرد متخصص که آزمایش قبلی را انجام داده بود و مبنای خبر مدیر کل استاندارد استان تهران نیز بود حضور داشت. معاون غذا و داروی وزارت بهداشت افزود: این افراد متخصص حد مجاز آرسنیک در برنج را برای اولین بار200 تا 250 با معیار PPB مشخص کردند که طبق آزمایش‌های انجام شده در مورد برنج‌ موجود در کشور آرسنیک موجود بسیار کمتر از این حد مشاهده شده است. برزگری نیز در ادامه با اشاره به اینکه برای صادرات پسته به اروپا با آزمایش یک نمونه میزان آفلاتوکسین پذیرفته نمی‌شود گفت: از هر برند حداقل 6 نمونه تهیه کرده و آزمایشات به صورت سری انجام می‌شود و نمونه‌های جمع‌آوری شده برنج نیز علاوه بر جمع‌آوری از مراکز رسمی ورود کشور از بازارهای عمده عرضه برنج نیز تهیه شده تا جامعه آماری قابل قبول تشکیل شود. رئیس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی افزود: این آزمایشگاه متشکل از نیروهای متخصص و تجهیزات پیشرفته بوده و مهم نیست که در وزارت بهداشت یا سازمان استاندارد قرار گیرند بلکه مهم این است که 5 کارشناس سازمان استاندارد نیز در این ستاد حضور داشته‌اند. برزگری با تاکید بر اینکه بحث سلامت مردم شوخی نیست گفت: 25مورد از نمونه‌های جمع‌اوری شده با دو روش متفاوت مورد آزمون قرار گرفت و بر اساس گزارش کارشناسان اختلاف معنی دار در نتیجه آزمون‌ها دیده نشد. وی با بیان اینکه مسائل اخیر در مورد برنج خارجی را به گردن مطبوعات نمی‌اندازد گفت: طبق استاندارد شماره 127 در مورد کیفیت برنج و مایکوتوسین‌ها حد مجاز آن یک PPB تعیین شده که در مورد نمونه‌های آزمون شده بسیار کمتر از این حد مجاز بوده است. برزگری در مورد آرسنیک گفت: در کدکس غذایی در مورد فلز آرسنیک عدد آزاد گذاشته‌اند تا کشورها با توجه به شرایط آب و هوایی و رژیم غذایی خود آن را انتخاب کنند و در استاندارد ایران برای آبمیوه استاندارد ملی آرسنیک 0.2 و در روغن نباتی 0.1 شاخص PPB در نظر گرفته شده است و در مورد برنج این شاخص بین200 تا 250 PPB در نظر گرفته‌اند. برزگری همچنین افزود: در مبادی ورودی هر ماه 60 محموله وارداتی پس از آزمایش استاندارد وعدم سلامت محموله برگشت داده می‌شود و استاندارد شماره 127در مورد مواد غذایی توسط 8 آزمایشگاه تخصصی در مبادی ورودی انجام می‌شود. رئیس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی همچنین در مورد آلودگی سوسیس و کالباس‌ها گفت: طبق استاندارد کارخانه‌های سوسیس و کالباس باید از گوشت مرغ بدون پوست استفاده کنند که در آزمون انجام شده در برخی از این محصولات پوست مرغ مشاهده شده که آن هم آدم‌کش نیست اما طبق استاندارد نباید وجود داشته باشد. برزگری تصریح کرد: در این رابطه به کارخانه‌های سازنده سوسیس و کالباس تذکر قانونی داده شده و پروانه برخی از آنها لغو شده تا در مدت قانونی نسبت به رفع این مشکل اقدام کنند وگرنه پروانه بهره‌برداری آنها باطل خواهد شد. همچنین عباس زارع‌نژاد سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال که چرا وزیر بهداشت قبل از اعلام نتایج رسمی ستاد ملی بررسی برنج خارجی در هفته گذشته اعلام کرد برنج‌های وارداتی کاملا سالم هستند گفت: وزارت بهداشت بر اساس قانون وظیفه نظارت مستمر در دو بخش مبادی ورودی و مراکز عرضه مواد غذایی برعهده دارد و این گزارش‌ها مرتب به وزیر بهداشت به عنوان متولی سلامت جامعه اعلام میشود که آخرین گزارش در اختیار خانم دکتر وحید دستجردی در هفته پیش اعلام شد. سخنگوی وزارت بهداشت افزود: در عین حال نتیجه آزمایش ستاد ملی بررسی سلامت برنج نیز حرف وزیر را تایید کرد اما به این معنا نیست که این پیشگویی بوده بلکه بر اساس آخرین نتایج آزمون حوزه غذا و دارو سلامت برنج موجود در بازار را اعلام کرده است. برزگری همچنین در ادامه افزود: کشور هندوستان سالانه 60 میلیون تن برنج تولید می‌کند که 12 میلیون تن از آن به کشورهای مختلف صادر می‌شود و ایران علاوه بر هند از 20 کشور مختلف برنج وارد می‌کند که سازمان استاندارد طبق وظیفه قانونی در کلیه مبادی ورودی نسبت به استاندارد و سلامت محموله‌ها اقدام می‌کند. همچنین احمد شیبانی در ادامه وقتی با عدم اقبال خبرنگاران به گزارش این کمیته ملی مواجه شد از خبرنگاران خواست لااقل به اندازه حرف کارشناسان هندی به سخنان کارشناسان داخلی نیز توجه کنند زیرا در بحث علمی و پزشکی ادعا داریم از نظر علمی از کشور هند جلوتر هستیم.